lunes, 17 de septiembre de 2007

Lluvia Torrencial

Hacer click en las imágenes para ampliarlas

Tempesta Desert

El pasado viernes 14 de septiembre gran parte de las comarcas de la Comunitat Valenciana se vieron afectadas por una serie de tormentas que se formaron a lo largo del día y que recorrieron el territorio de SW a NE y de W a E.

El airo frío que había en altura junto a los vientos de levante que estuvieron soplando a lo largo del día consiguieron que las tormentas que se formaron fueran violentas.

Las precipitaciones estuvieron acompañadas en algunos puntos de la geografía valenciana de granizo de tamaño considerable ocasionando algunos daños en municipios del sur de Alacant.
Las cantidades recogidas fueron muy importantes y lo más importante de todo, caídas en muy poco tiempo, por lo que la torrencialidad de la precipitación fue la característica más relevante de todas ellas.

Aunque la lluvia afectó a prácticamente todo el territorio, las cantidades más importantes fueron la siguientes:

Benifaió 166 milímetros (mm)

Alcúdia 160 mm

Sollana 135 mm ( 115 mm de ellos en una hora )

Onda 108 mm

Llaurí 95 mm

Cullera 91 mm

l'Alcora 47 mm

Benafigos 44 mm

En la zona de la Plana de Castelló una tormenta que se había formado en el interior comenzaba a afectar la comarca pasadas las 17h de la tarde.

Cerca de la Coma se podía observar como la tormenta se acercaba a Castelló desde el suroeste (SW)

Tempesta des de la Coma

Una vez la tormenta alcanzaba la ciudad, la torrencialidad con la que caía la precipitación era importante, con picos en algunos momentos de más de 110 mm/h.

Pluja Castelló

Con el paso de los minutos, algunas calles de la ciudad comenzaban a presentar pequeños problemas.

Ronda Magdalena

La precipitación recogida fue de más de 40 mm en Borriol y algo más de 30 mm en el observatorio de la Universitat Jaume I de Castelló. En mi pluviómetro situado en el centro de la ciudad registré un total de 24.4 mm.

Cuando dejó de llover, toda la lluvia registrada en la zona de Borriol y en la ciudad de Castelló comenzaba a correr con algo de fuerza por el Riu Sec.

Riu Sec Castelló

Riu Sec

Y la tormenta, se alejaba lentamente por el mar.

Tempesta Castelló

Finalmente, acabaré con un vídeo en el que se puede observar como todo el agua caída en los alrededores del Riu Sec va cubriendo todo la parte seca del río. En el caso de que hubiera caído más lluvia, la crecida hubiera sido más espectacular todavía.

Tal vez, en octubre.



Naturatge

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Ei, increïble vore com va avançant l'aigua sobre el riu! Imagine que això va passar prcissament xk va caure tot de colp, però una pregunta: en una gota freda es podria enregistrar una imatge així però amb molt més volum d'aigua?

O simplement ja baixaria i aniria pujant?

Gràcies!

Anónimo dijo...

I una altra cosa, si no t'importa. Saps si això del soterrament del riu és segur? Ho dic perquè no he vist cap via d'eixida per si el cabal és massa gran per a la canalització subterrània.

Aleshores en l'antiga nacional a l'altura de la Renault, on el riu es fica baix terra, què passaria? Podria desbordar-se? :? Fa por, sobretot coneixent el nostre clima que sovint quan plou plou de colp.

:)

Naturatge dijo...

Hola Jordi!

Abans de tot gràcies per escriure a l'entrada :)

El fet de que la tempesta del divendres descarregara els 25-40 mm en només mitja hora va ser com tu dius la causa de que tota l'aigua isquera cap al riu i vinguera des de Borriol tota d'un cop.

En una gota freda de llibre ( es a dir una gota freda amb vents de Xaloc que seria el més favorable per al litoral de Castelló) la quantitat d'aigua seria molt superior però tb l'espai de temps passaria de ser mitja hora/ 1 hora a ser un parell de dies.

La pregunta que fas pos depén. La intensitat de la precipitació en els anomenats episodis de gota freda és sempre de moderada a forta amb estones d'intensitat molt forta (més de 30 mm/h) i torrencial (més de 60).

Però hi ha un factor també a mesurar a banda de la intensitat i és la distribució de les precipitacions.

Els episodis de gota freda és caracteritzen per tractar-se de pluges molt generals, just el contrari de les tempestes que són de caràcter molt més local.

Es a dir l'aigua que hauria d'arreplegar en aquest cas el Riu Sec potser hauria caigut en un poc menys d'intensitat però els barrancs, cavegueres etc que portarien aigua serien molt més abundant.

No soc un expert en el comportament dels rius pero si tenim en compte que les gotes fredes es caracteritzen per tindre hores de pluja d'intensitat moderada a forta amb estones d'intensitat torrencial i una distribució geogràfica molt més amplia que una tempesta... hauriem d'esperar una ràpida crescuda del riu.

Aquesta crescuda podria tindre a més cops en el que podrien vindre avingudes d'aigua ja que en les gotes fredes sempre hi han unes hores més critíques a on la intensitat es pot fer més forta i tenin em compte l'amplia zona afectada, es d'esperar ràpides crescudes dels rius.

Per tant pense que com tu dius l'aigua aniria pujant si... però d'una forma ràpida pel fet que li arriba més aigua.

També seria important el fet de les possibles avingudes d'aigua perquè si per exemple porta plovent 6 hores en totes les comarques de manera moderada a forta i de sobre està una hora i mitja plovent de manera torrencial és fàcil que hi haguera una avinguda d'aigua.

Els rius valencians i els barrancs en episodis de gota freda... són autèntics monstres.

Salutacions i gràcies!

Naturatge dijo...

A vore desconec el cas del Riu Sec.

Per exemple a València com saps el Riu Turia fa uns anys es va desviar a les afores de la ciutat i en l'antic caval van fer parcs i jardins (mentres ací fem asfalt i més asfalt)

Sé que el desviament del riu Turia es va fer per a soportar una quantitat de litres que ara francament no recorde.
El que et puc dir és que era molt més alt amb relació al episodi més fort de pluges que ha patit la zona del caval del riu.

Es a dir, es va fer un estudi i es va fer un nou caval que per a desbordar-se hauria de ploure una quantitat fins ara desconeguda en la zona. Vamos que no és van quedar curts.

I és el que s'ha de fer.
Perquè els màxims pluviomètrics estan per a superar-se.

Si a Castelló per exemple el record és de 300 mm això no vol dir que dins de dos anys puguen caure 400 mm.

JO he vist que el riu Sec l'han "asfaltat" però el que no tinc tant clar és si l'han fet més fondo.

Jo imagine que tindrà més eixides que abans per a l'aigua perquè si no és així es podria convertir en un problema per al futur o per a aquest mateix mes d'octubre si hi haguera un episodi fort de pluges.

Pel tema del soterrament...

L'altre dia eixia per canal 9 un barranc a Villena que està soterrat...

El divendres, com hem dit en aquest blog, es van produïr pluges molt fortes a moltes localitats valencianes. Villena va ser una, i una de les consequències va ser que el barran no va poder portar tota l'aigua i va esclatar per un dels llocs. El problema va ser que al fer-ho va alçar tot el carrer que passava per damunt.

El cas del Riu Sec de Castelló em pense que és diferent. No conec molt bé el cas de Villena però ací el soterrament és parcial. Si hi hagueren pluges molt fortes imagine que el Riu es desbordaria abans d'arribar al soterrament però, si encara aixina per la violència de l'aigua per baix el riu passara igual amb moltíssima força i diguem que al 100% pos tal volta seria un problema.

No conec com han planificat la construcció de la carretera.

Jo confie i espere que ho haja fet gent experta amb estudis de pluviometria a Castelló i que l'hagen fet per a soportar molta més aigua.

L'any 2000 el riu va estar a no res de desbordar-se i es van arreplegar uns 300-350 mm.

Jo em pregunte, que passaria si aquest any cauen 500 mm? Està el riu preparat? Està la carretera que hi ha baix preparada?

Jo no ho sé Jordi però si veus que hi ha un episodi de pluges fort a la tardor, tu no l'agafes que ací a Castelló tenen la costum de fer mal les coses :P

Salutacions

PØrras dijo...

Buenas. Ya he visto que no te pudiste resistir a coger el coche, por cierto, ¡que velocidad tu! :-) y a hechar un vídeo de la tormenta, yo estaba estudiando en la UJI y no pude...

En cuanto a lo que comentáis del río, habrá que esperar a que lo ponga a prueba una gota fría de verdád, para ver si es capaz de digerir grandes caudales.
Pero paralelamente a ello, y sabiendo las características del clima de Castellón, no acabo de entender como el alcantarillado de las calles no desagua con la suficiente rapidez al Riu Sec...por citar algunos ejemplos llamativos.
¿Cómo es posible que la Avda Sos Baynat (la que está enfrente de la UJI) se inunde cuando tiene el Riu Sec a escasos 100m??
Lo mismo ocurre cerca de la zona del castalia, en una especie de regato sin calanizar ni limpiar que viene de la parte W de la ciudad (Quadra Borriolenç) y que al día después de la tormenta pude comprobar que se había desbordado llenando las calles de tierra, (también está el Riu Sec a escasos 100m)lo mismo ocurre con las rondas, se inundan con suma facilidad, la ciudad del transporte...etc.

Es decir, que aunque la prioridad principal sea prevenir grandes desbordamientos, creo que por parte del ayuntamiento se tendrían que ir arreglando esaos pequeños detalles, que parece mentira que no sepan cómo llueve y de qué forma en Castellón.

Salu 2 y a esperar a la próxima tormenta.

Naturatge dijo...

Ey Porras! :D

La verdad es que tuve suerte y me dio tiempo de estar en todos los sitios jeje.

Puesto que las nubes descargaron en período corto de tiempo tuve tiempo de ir al Riu Sec a esperar el agua.

La verdad es que tienes razón. Castelló es una ciudad muy inundable (sobre todo la zona de la Marjal como es evidente) y la zona sur (ronda este-sur).

Pero la verdad es que hay zonas con riesgo por toda la ciudad.
La zona de la UJI para ser nueva está realmente mal, al igual que la entrada norte de la ciudad.
Teniendo al lado el riu por qué no canalizan el agua? La verdad es que no lo sé, buena pregunta...

Saludos!