miércoles, 31 de octubre de 2007

L'INM, en alerta

L'Institut Nacional de Meteorologia és un organisme dependent del Ministeri de Medi Ambient.
Com ja he comentat moltes vegades, l'INM té un apartat a la seua pàgina web anomenat AVISOS.
En ell, podem vore un mapa d'Espanya amb una divisió per províncies. Si no hi ha alertes, una província apareix de color verd (sense risc), si el risc és baix en groc. Taronja és el color per a les alertes de caràcter important i roig és el color dels riscos extrems (és l'anomenada alerta màxima, emergència...).
Les alertes d'aquest organisme són les oficials, les que conten. També hi ha altres organismes que fiquen alertes per a advertir a la població, però no tenen el mateix caràcter oficial que les de l'INM.

Aquest organime va ficar en alerta roja a les províncies d'Alacant, València i Castelló el dia 11 d'octubre, davant la possibilitat de pluges torrencials amb quantitats de 90 mm en una hora, en el cas de Castelló.
Finalment, les quantitats arreplegades a Castelló no van ser tant importants com per a ficar-nos en alerta roja. Com a molt, haguera estat suficient una taronja, però si tenim en compte la situació, la prudència val la pena.

Encara així, la Generalitat no va prendre cap tipus de mesura prudencial com tancar les escoles en llocs de risc elevat, evacuacions ràpides i efectives... Les conseqüències ja les coneixem tots, una dona ofegada en la seua pròpia casa a causa del desbordament del Riu Girona, al seu pas pel Verger, Alacant.
En eixa zona d'Alacant, les precipitacions arribaren als 400 mm en poques hores, una quantitat molt alta. L'INM ho va previndre, però la Generalitat no va prendre precaucions efectives.

Veient aquest exemple es pot pensar que el sistema d'alertes de l'INM funciona, però no, no és així.

En aquesta tardor, Castelló ha estat en alerta roja (i no va passar res important), taronja en moltes ocasions (sense que les pluges passaren de moderades) i també groga (sense que passara directament res). Una cosa és ser prudent, i una altra és ser poc efectiu.
I és que un organisme oficial el que no pot fer és passar-se tota la tardor ficant a Castelló en alerta per si de cas. Això és poc seriós, i pot acabar fent que les comunitats autònomes i molts particulars acaben per deixar les precaucions a casa.

I què passa quan realment es produeix una situació perillosa? que l'INM està apagado o fuera de cobertura.

Ficaré un exemple molt senzill. Els dies 24-25 d'aquest mes es va produir l'episodi més important de pluges a La Plana des d'Abril i el més intens d'aquest any.

Les quantitats més importants van ser:

Cs-Benadresa 169.8 mm
Vila-Real 141.2 mm
Borriol Mas de Gaeta 136.2 mm
Almassora Santa Quiteria 111 mm
Cs- INM 103 mm
CS- Sud 86 mm
CS- Naturatge 64mm
CS-UJI 62mm

Per tant, localment es van superar els 100 mm en menys de 6 hores.
Si observem els criteris d'emissió de les alertes de l'INM, l'alerta taronja es decreta per quantitats de 100 mm en 12 hores i la roja, per quantitats de 180 mm en 12 hores.
Pel que fa als acumulats en una hora, la taronja es fica amb quantitats de 40 mm en una hora i la roja, de 90mm.

Aquesta imatge correspon a les 22.20 h del dimecres 24 d'octubre.
Fer click per a fer les imatges més grans.

Castelló en verd

Fa dos hores que plou amb força a tota La Plana (a l'INM hi ha gent treballant les 24 hores del dia i les alertes es poden actualitzar al minut) i des de fa hores que el model meteorològic que fa servir l'INM prevé la possibilitat de pluges fortes.
Al radar de pluja es veu també (es pot consultar des de la pàgina de l'INM), com els nuclis de precipitació entren clarament des de la mar cap a Castelló. Mentrestant a Alacant i València no plou o al menys ho fa de forma dèbil. Com es pot veure, ambdues províncies estan en alerta taronja (des de fa hores, a Canal 9 ja parlen de l'alerta taronja de les dos províncies prevenint a la població) i Castelló, no està en alerta.

La següent imatge és de les 22.45 h.

Alerta Groga

L'INM ens finca en alerta groga (risc baix) davant la possibilitat de pluges de 35 mm/h. Ja fa hores que plou a Castelló senyors de l'INM, no cal que fiquen una advertència quan més de la meïtat de la pluja total ja ha caigut, ja ho veiem nosaltres mateixos!

Imatge de les 23.45 h.

Alerta taronja

Alerta taronja

Risc important (amb possibilitats del 40-70 %) de pluges de 45 mm en una hora.
Mentrestant a La Plana les quantitats ja superaven els 100 mm en menys de 6 hores.

Coincidint amb la col·locació de la nova alerta per a Castelló, les pluges començaven a desaparèixer mentres que l'INM ficava que la possibilitat d'aquestes fortes pluges es mantindria fins les 7 h... Totalment equivocat.

Definitivament, al sistema d'alertes de l'INM li queda molt per a aprendre, per exemple, avisar amb antelació i no quan la meïtat de la pluja ja està camí dels rius.

Naturatge

1 comentario:

PØrras dijo...

Totalmente deacuerdo Edu, desastrosa están siendo las alertas del INM para Castellón, yo creo que el INM, como perteneciente a un organismo estatal, ha de tener unos criterios de emisión de alertas mucho más riguroso, de lo contrario están pòniendo vidas en peligro, y es algo que no se puede permitir.

Aunque lo más curioso del caso, es que aunque en esta última situación no nos alertaron hasta que ya habia caido casi el 50% de la lluvia total, desde las 12:00, en el boletín de previsión por provincias, hablaban de lluvias fuertes o muy fuertes en el litoral de Castellón...amos, que meo...y ni gota!!

Salu 2 Edu